Sopes de Matances

Tenint en compte l’antiguitat i les múltiples preparacions d’aquest element bàsic de la nostra gastronomia, i que durant el mes gener algunes famílies encara celebren matances, parlarem de les sopes de matances!

Plat d’estiu i d’hivern, les sopes són un puntal de la gastronomia mallorquina. Hi ha tantes sopes com llars que estimen la cuina de Mallorca; pot ser això sigui per l’antiguitat d’aquest plat, ja citat a les obres lul·lianes durant el segle XIII.

Vius! Aquesta recepta és orientativa; no volem que cap amant de la cuina la prengui com a un dogma, ja que a ca seva cadascú fa els seus comptes.

Ingredients

 • Carn de porc (del coll, costelles…; i un poc de xulla)
 • Dues cabeces d’alls
 • Un bon manat de grells
 • 4 tomàtigues de ramellet
 • Un manat de julivert
 • Un borratxó ben atapeït
 • Sopes de pa
 • Aigua
 • Pebre vermell dolç
 • Oli verge d’oliva
 • Sal
 • Pebre bo

Preparació

En primer lloc, netejau bé la verdura i tallau-la i reservau-la mentre degota. Un cop arreglada la verdura, esbocinau la carn en daus i sofregiu-la a una greixonera amb oli d’oliva, un poc de sal i pebre bo.

Quan estigui daurada, afegiu-hi els grells i els alls; remenau el sofregit a foc lent i de forma suau a fi de que la verdura es cogui poc a poc. Un cop estigui ben confitat, s’hi afegeixen les tomàtigues de ramellet, prèviament ratllades. A continuació afegirem a la greixonera una bona cullerada de pebre vermell dolç i el julivert ben picat i ho mesclarem tot evitant que es cremi.

Després s’hi afegeix aigua i es deixa alçar el bull a la mescla. Poc després s’ha d’afegir el borratxó picat i ho deixar-ho coure fins que la carn sigui fluixa i la col sigui cuita. En aquest moment podrem rectificar el punt de sal. Al mateix temps, en un altra greixonera o recipient de fang, podem fer una capa de sopes de pa, que banyarem amb un raig de setrill d’oli verge.

Ja només queda escaldar les sopes amb el brou resultant, la carn i la verdura. Un cop escaldades, podem fer una capa superior repetint el procés anterior de les sopes i l’oli, evitant que el plat final quedi massa brouós.

És recomanable deixar-les escaldades un parell de minuts abans de consumir. Com bé sabeu, es poden acompanyar amb pebres envinagrats, rave, tàperes o qualsevol altra producte semblant.