Coca de bolets, un àpat de tardor

Un dels signes més característics de la tardor és la collita de bolets. Sineu, municipi envoltat per nombroses garrigues i boscs, és un espai micològic interessant que permet recol·lectar espècies tan diferents com els famosos esclata-sangs, les blaves, els picornells o les cogomes, entre altres exemplars més o manco coneguts.

Després d’un final d’estiu marcat per algunes pluges, la temporada boletaire ha començat i és comú veure a voreres de carreteres, finques i camins els cotxos dels cercadors que van als agres durant els dies que no hi ha caça. Amb la cloenda de la temporada dels bolets més primerencs, i l’arribada dels primers picornells, us traslladem una recepta molt agraïda per degustar aquests fruits de la terra i la tardor.

Ingredients:

 • Farina vermella
 • Oli verge d’oliva
 • Oli de gira-sol
 • Aigua
 • Grells
 • Julivert
 • Espinacs o bledes
 • Alls
 • Bolets, en aquest cas picornells
 • Sal
 • Prebe bord

Preparació:

En primer lloc, un pic s’hagi netejada acuradament, es talla tota la verdura de temporada: grells, julivert, espinacs o bledes i alls i es posa a un recipient que sigui apte pel trempat. És convenient que l’all sigui tallat ben petit perquè el gust sigui el més homogeni possible.

Quan tinguem arreglada tota la verdesca, s’afegeixen els bolets en cru; sencers o bé xapats, segons la seva grandària. Després d’afegir els picornells o cames-seques, convindrà posar-hi la sal, l’oli i el pebre bord i trempar-ho. L’equilibrament del gust serà més efectiu si trempam els ingredients amb les mans, ben netes, ja que l’amaniment cobrirà tots els racons de la verdura. És possible tastar la verdura en cru per rectificar el punt de sal. Després de trempar els ingredients, opcionalment podem bolcar-los a un colador per evitar que la pasta de la coca torni massa humida.

És hora de fer la pasta. En un recipient de cul fons, afegirem la mateixa quantitat d’oli de gira-sol i d’aigua (mig tassó bastarà) i la farina roja. S’ha de treballar la pasta fins que sigui una massa homogènia. Després d’untar el motlo, podrem estirar-la amb un aprimador i els dits, un cop hagi reposat uns minuts.

Escolam la verdura i feim un llit damunt la massa i enfornam la coca a 180 graus durant aproximadament mitja hora. Cada forn és un món, parau esment a la coca perquè la massa sigui cuita i la verdura no es cremi. Quan sigui cuita i tèbia, ja es pot consumir amb un bon raig d’oli verge d’oliva.

Bon profit!